Oprichter Tijmen over verborgen armoede

Drijvende kracht achter Stichting Zevenmijlslaarzen is Tijmen Harberink, ondernemer en vader van drie jonge kinderen. Hij legt uit wat hem ertoe bewoog om dit initiatief te starten.

“Een aantal maanden geleden stuitte ik op een aantal schrijnende verhalen over het onderwerp ‘verborgen armoede’. Mijn vaderhart brak bij het lezen over de impact hiervan op jonge kinderen die, zonder dat ze hierom gevraagd hebben, in een soms uitzichtloze situatie zitten. Het onderwerp liet me niet mee los en ik besloot bij de basisschool waar mijn eigen kinderen naartoe gaan eens te polsen in hoeverre verborgen armoede ook daar een onderwerp is. Dit bleek helaas het geval. De gevolgen hiervan worden altijd pijnlijk duidelijk bij het organiseren van het jaarlijkse schoolreisje, omdat ouders de ouderbijdrage hiervoor niet altijd kunnen betalen. Tegelijkertijd bleek uit overleg met meerdere basisscholen in Eindhoven dat scholen niet altijd de financiële middelen hebben om een dagje weg uit eigen middelen te bekostigen. Alleen al een schoolbus huren kost honderden euro’s. Met als gevolg dat scholen niet altijd kunnen kiezen voor een onvergetelijke bestemming of nooit een keer iets extra’s kunnen doen zoals een bezoek aan een museum. Wat vervelend is voor ieder kind, maar een ongelofelijke impact heeft op een kind wat anders nooit zomaar een dagje weg gaat.

Ik wil graag samen met andere mensen me gaan inzetten om kinderen, die het financieel minder hebben, te helpen. Door met de stichting de vervoerskosten voor een schoolreisje van scholen over te nemen, wordt het voor basisscholen weer mogelijk om met een kleinere bijdrage van ouders een dagje uit voor alle kinderen te organiseren. Dit maakt geen eind aan het feit dat er dagelijks kinderen in armoede opgroeien, maar als we met onze stichting al een klein verschil kunnen maken door deze kinderen een onvergetelijke ervaring te bezorgen, is mijn missie geslaagd.”